Počet položek: 0 0,- Kč

2. díl velkého plenkového seriálu: Praktické tipy jak na plenkovou výbavičku

Přinášíme vám praktické tipy od maminek, které pro své děti pořídily látkové pleny. Každá z nich jistě na začátku propadla menší či větší panice z neuvěřitelného množství druhů látkových plen. Jak se v něm zorientovat? Také jste měla spoustu otázek a netušila, kde na ně najít odpovědi? Přinášíme vám praktické shrnutí

Typy plen

Existují dvě hlavní kategorie látkových plenek: s nutností použít svrchní kalhotky a plenky s integrovanými svrchními kalhotkami.

Pleny se zabudovanou svrchní plenou jsou nejvíce podobné jednorázovým plenám, nejsou objemné a přebalování takových plen je většinou snadné. Navíc tyto pleny velmi dobře vypadají. Na trhu se dají najít i vyložené designové lahůdky. Nevýhodou je jejich vyšší pořizovací cena. Patří sem například pleny typu all-in-one a pleny kapsové.


all-in-one

+ nejsnadnější manipulace

+ velmi komfortní a krásný design

+ nebývají objemné

+ některé typy vysoce savé

- vyšší cena

Pleny vše v jednom stoprocentně využijete a doporučujeme minimálně 3ks (až 10, dle vašich možností) do výbavičky pořídit. Na cesty jsou ideální. Nepotřebujete již žádné vkládací plenky ani svrchní kalhotky! Plena je připravena k přímému použití!

kapsové pleny

+ rychleschnoucí

+ vytváří dojem malého zadečku

+ snadná manipulace

- musíte vkládat sací vrstvy - kapsová plena je tak savá, jakou vkládačku použijete!

- vkládací plena musí být dobře umístěna, aby kapsová plena neprotekla

- srovnatelná cena s plenami all-in-one

Mezi vrchní vrstvou (integrovanými svrchními kalhotkami) a vnitřní vrstvou vzniká kapsa, do které  sami vkládáte sací vložky. Jsou kompromisem mezi all-in-one a kalhotkovými plenami.

 Druhou skupinou jsou pleny, na které je potřeba svrchní  kalhotky dokoupit. Sem patřím pleny zavazovací (někde se uvádí tvarované), kalhotkové a samozřejmě všem dobře známé pleny čtvercové. Zadeček miminka je v těchto plenkách podle zvoleného typu trochu objemnější. Přebalovat první dva typy se naučíte velmi brzy, u čtvercových plen to chce cvik a trpělivost se skládáním. Odměnou u této skupiny je ovšem nižší pořizovací cena zejména  v případě plen čtvercových.

 zavazovací pleny

+ nižší cena

+ rychlejší schnutí

- samy o sobě nenasají nic (kromě konopných ), a proto je nutné použít i sací vrstvu

- horší manipulace

Zavazovací pleny pletené doporučujeme pro ty, kdo chtějí používat klasické čtvercové pleny, ale nechtějí vázat novorozenecký sklad. Stačí dát jednu čtvercovou plenu do zavazovačky a přebalit miminko. Nutné použít svrchní kalhotky.

 kalhotkové pleny

+ vysoce savé (nejsavější bambus, pak konopí, froté a nejméně bioflanel)

+ jednoduchá manipulace

+ jednovelikostní použitelné od narození po nočník

- delší doba schnutí (nejdéle bambus, pak konopí a froté, nejrychleji flanel)

Vždy je nutné použít svrchní kalhotky. Doporučujeme  sestavit plenkovou výbavičku hlavně z tohoto typu plen. Zapínání bývá na patentky, suchý zip či snappi sponku. Záleží jen na vás, co vám bude nejvíce vyhovovat.

čtvercové pleny

+ nejlevnější

+ rychleschnoucí

+ využijete je nejen k přebalování

+ od narození až po nočníček

- větší práce se skládáním

- častější přebalování

Doporučujeme na doma, při praktikování bezplenkové komunikační metody či jako doplnění plenkové výbavičky. Nutné použít svrchní kalhotky.

 A jaké můžete svému miminku pořídit svrchní kalhotky?

 Svrchní PUL kalhotky jsou vyrobeny z jemného a lehkého úpletu ze 100% polyesteru s prodyšným nepromokavým polyuretanovým zátěrem. Pokud zvolíte vhodnou velikost, nikdy neprotečou. Jsou vhodné zejména na novorozence, kteří častěji kakají, tudíž se kalhotky více perou. Oproti dále zmiňovaným svrchňáčkům jsou PUL kalhotky rychle suché.

 Druhou variantou jsou vlňáčky, což je nejzdravější varianta vůbec. Navíc zde platí pravidlo, že čím méně se perou, tím lépe. Kalhotky se močí regenerují, proto je stačí jen větrat a prát pouze při znečištění. Merino vlna udržuje optimální tělesnou teplotu miminka, nedochází k přehřívání. Je vhodná na léto i zimu, na noc i den. Vlněné svrchní kalhotky je ovšem nutné jednou za čas impregnovat lanolínem. Do základní výbavičky doporučujeme minimálně jedny – na noc. Až přestane miminko často kakat, případně začnete bezplenkovat, můžete všechny PUL kalhotky vyměnit za vlněné.

Poslední variantou jsou fleecové kalhotky jsou prodyšné, jemné k pokožce dítěte, rychleschnoucí. Mohou se prát v pračce.  Zde je jediná nevýhoda – při delším sezení (např. v autosedačce či u větších dětí) může fleece propustit vlhkost. Je třeba na to myslet a použít je ve správnou chvíli.

Ať už zvolíte jakékoli kalhotky, vězte, že jsou všechny prodyšné.

 

Osvědčené tipy jak na látkovky


Zkoušejte! Každá z mých kamarádek používající látkovky dává přednost jiným. Jedné vyhovují kapsové plenky, druhá propadla all-in-one verzím, třetí vsadila na klasické čtvercové plenky sepnuté sponkou a čtvrté učarovaly kalhotkové plenky s vlňáčkami. Na začátek si nakupte od každého něco. Plenky, které se vám neosvědčí, s úspěchem prodáte na internetovém bazaru pro maminky. Pokud se vám nechce do testování na vlastní pěst, najděte ve svém okolí látkařku a vyzpovídejte ji. V této fázi také zjistíte, kolik plenek budete potřebovat. Doporučený počet se pohybuje od 18-24 kusů (v případě klasických plen čtvercových až 60 kusů) plus 3x svrchní kalhotky. V dnešní době je již možné si plenky osahat v kamenných obchodech. Také se můžete poradit na internetových diskuzích nebo na fórech v jednotlivých e-shopech.

 Zvolený materiál plenky je důležitý. Myslete na to, jakým způsobem budete plenky sušit. Tato zdánlivá maličkost může být nakonec rozhodující. Z hygienického hlediska je potřeba pleny dokonale usušit. Plenky z bambusu například špatně schnou, zato jsou takřka nedostižné v měkkosti a dokonalém  sání. Pokud ale bydlíte v bytě a nemáte vhodné místo na sušení, je to volba špatná. Podobně jsou na tom plenky z konopí. A co bavlna? Pokud perete v tvrdé vodě, plenka časem ztratí měkkost, naproti tomu ale rychle schne. Na používání aviváže při praní plen zapomeňte, snižuje totiž  schopnost sání. Nejrychleji schnou  plenky z umělého vlákna. Nejedná se ale už o přírodní materiál. Pro bio fandy existují například i varianty z biobavlny, biokonopí či biobambusu.

 Bez separační vložky ani ránu! Šetří plenu i zadeček miminka. S nimi není nutné plenku zbavovat "tuhých nečistot“. Separační plenka se prostě i s obsahem vyhodí do záchodu. Pokud je čistá, můžeme ji vyprat s plenkami. Je to skvělá věc, protože nepropouští vlhkost z plenky zpět k zadečku.

Se skladováním plen si hlavu lámat nemusíte. Úplně postačí obyčejný kbelík s víkem případně látkový pytel (z jedné strany pogumovaný. Zkušení radí: plenky v koupelně nebudou cítit, když na víko kápnete éterický olej z tea tree.

 Ekologie na druhou. Pokud to s ekologií myslíte opravdu vážně, budete vybírat i k přírodě a lidem šetrný prostředek, ve kterém plenky vyperete. Plenky vyperete s úspěchem i v tekutých mýdlových ořeších nebo v některé z variant ekologického pracího prostředku. Už jste zkoušela vyrobit si mýdlový sliz? Je vhodný i na praní látkových plen. Agresivní prací prostředky nejsou doporučovány z důvodu podráždění pokožky dítěte. 

 Vivat ocet! Zkušené látkařky dávají do přihrádky na aviváž 2 lžíce obyčejného octa, který  sníží pH plenek, odstraňuje zbytky pracího prostředky, mírně dezinfikuje a plenky budou měkčí. Zápach octa schnutím vyprchá. Pokud chcete docílit mírné vůně plenek, přidejte k octu ještě pár kapiček vybraného éterického oleje.

 Na skvrny se žlučové mýdlem.  Skvrny na plenkách od smolky nebo od agresivnější stolice po zavádění příkrmů snadno odstraníte žlučovým mýdlem. Existuje v tuhé i tekuté variantě a je určeno na skvrny živočišného původu. Jistě ho oceníte i  k odstranění mrkvičky či banánu z oblečení miminka. Můžete použít i sůl na skvrny, obzvlášť pokud perete plenky a oblečení společně.

 Sluníčko je nejlepší dezinfekce a bělící prostředek, proto jej využívejte, jak jen to počasí dovolí.

Komentáře k 2. díl velkého plenkového seriálu: Praktické tipy jak na plenkovou výbavičku

1
7.2.2014 21:07
Hana Málková

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda můžu používat kapsovou plenku a do ní skládat 4tvercovou plenu.Děkuji za odpověd

2
8.2.2014 11:07
Vlasta

Do kapsy je možné vkládat cokoliv co saje. A vhodně poskládaná čtvercová plena je ideální :-).

3
15.9.2015 22:42
Mirka

Známá mi věnovala látkové plenky. Jsou krásné, málo používané, ale vnitřní froté je hodně tvrdé. Sama bych si
něco podobného neoblékla, natož miminku. Prosím, poraďte mi, jak je zjemnit. Nebo je mám raději s díky vrátit?
Děkuji za odpověď. M.

4
16.9.2015 09:04
Vlasta Osvaldová

Vzhledem k tomu, že je nemám v ruce, zkusím odpovědět dle zkušeností. Možná byly pleny prané ve velmi tvrdé vodě. Pokud máte i Vy tvrdou bodu, přidejte změkčovadlo (např. Tiera Verde, Permon Z). Dále bych pak použila máchadlo (např. Tiera Verdene). Ideální by byla sušička, ta prádlo krásně načechrá.
http://www.papilios.eu/?sekce=kategorie&filtry%5Bfulltext%5D=zm%C4%9Bk%C4%8Dova%C4%8D
http://www.papilios.eu/cz-detail-1343672-l-vandu-love-machadlo-pradla-misto-avivaze-1-l.html

5
22.7.2016 19:34
Hana Kamenska

Pro zdravy vyvoj patere neskodi kojenci nadzvednuty zadecek v objemnejsich latkovkach, kdyz tak cely den prolezi, ackoliv polohujeme? I kdyz nejmensi objem zadecku je za pouziti ctvercove pleny v novorozeneckem skladu se savym jadrem a PUL kalhotky, stale je od podlozky zvednuta panev az o 2 cm?
Jinak zustavam velkym priznivcem latkovani.

6
22.7.2016 19:37
Hana Kamenska

Pro zdravy vyvoj patere neskodi kojenci nadzvednuty zadecek v objemnejsich latkovkach, kdyz tak cely den prolezi, ackoliv polohujeme? I kdyz nejmensi objem zadecku je za pouziti ctvercove pleny v novorozeneckem skladu se savym jadrem a PUL kalhotky, stale je od podlozky zvednuta panev az o 2 cm?
Jinak zustavam velkym priznivcem latkovani.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Pouzivanim nasich sluzeb vyjadrujete souhlas s pouzivanim souboru cookie a také udělujete souhlas využití osobních údajů pro účely marketingu.   Další informace