Počet položek: 0 0,- Kč

1. díl velkého plenkového seriálu: Vyvracíme mýty o látkových plenách

BioMáma vám přináší nový seriál o látkových plenách. V prvním díle se pokusíme vyvrátit mýty, které obecně o látkových plenách kolují. Seriál vás postupně seznámí s druhy látkových plen, provede vás celým trhem s látkovými plenami a přinese praktické a ověřené tipy, které se mohou hodit jak začátečníkům tak ostříleným

 plena_perex_1_1.jpg

Snad nic v životě jsem nemusela obhajovat před svým okolím tak jako používání látkových plen. Objevilo se dost pochybovačů a pesimistů, kteří se mě snažili za každou cenu odradit. Rozhodnutí do látkovek jít se opíralo o mé ekologické smýšlení a určitě i o snahu ušetřit nějakou tu korunu. Na internetu je už v dnešní době spoustu informací, které člověku pomohou s rozhodováním. Dnes je můj téměř čtyřletý syn dávno bez plen, roční dcerka na nich částečně ještě „jede“ a já rekapituluji. Pozitiva používání látkových plen daleko předčily má očekávání, a tak se chci podělit o pár zkušeností s těmi, co o "látkovkách" zatím jen uvažují.

 

Mýtus první: Používáním látkových plen ztratím spoustu času.

První, co vás většinou napadne, když pomyslíte na to, že byste přebalovala své miminko jinak než do jednorázových plen je, že používání těch látkových zabere spoustu času. Počítejte ovšem se mnou: nandavání plen do pračky maximálně 5 minut, vyndavání a věšení maximálně 10 minut, sundavání ze šňůry a uklizení do šuplíku maximálně 5 minut. Suma sumárum to dělá 20 minut na jedno praní. Žehlit a vyvařovat plenky rozhodně nemusíte. U moderních látkovek to zkrátka není potřeba.

Pokud budete kupovat jednorázové plenky, spočítejte si sami, kolik času strávíte častým vynášením koše, vyhledáváním akcí na plenky a samotným nákupem. Navíc musíte neustále přemýšlet, jestli máte doma dostatečnou zásobu plenek.

A tip k této kapitolce na závěr:  Pomoc při věšení a sundavání plen může být pro vaše dítě zábavné.

Mýtus druhý: Používání látkových plen je drahé. 

Dalším mýtem je finanční náročnost látkové výbavičky na přebalování. Ano, počáteční investice je sice velká, nicméně pokud ji rozpočítáte do celého přebalovacího období, pak látkovky jednoznačně vedou. Látkovou výbavu pořídíte zhruba za 6-8 tis. Kč (plenky, svrchní kalhotky, separační vložky a sponky). Tato částka je jediná velká investice na 2,5 roku přebalování vašeho dítěte. Další položkou je spotřeba elektřiny a vody na praní plen v pračce a spotřeba pracího prostředku. Tady se dostáváme na částku 6,2 tis. Kč. Dohromady tedy zaplatíte 12,2 – 14,2 tis. Kč za jedno plenkové období.

Kolik oproti tomu zaplatíte za jednorázový arzenál? Za jednorázovky utratíte 24,5 tis. Kč, což je zhruba dvakrát tolik. Pro srovnání jsme použili cenu 4 Kč za značkovou plenu, aby bylo srovnání spravedlivé. U látkových plen také nepočítáme pořízení nejlevnějších variant.  V částce není promítnut benzín na cestu do obchodu a zpět.

Pro úplnost uvádím i variantu, kdy pleny střídáte. Doma například používáte pleny látkové a na cesty jednorázové. Zlatá střední cesta se ukazuje jako kompromis i ve financích. Tato varianta se pohybuje cenově zhruba uprostřed.

To ovšem není všechno. Z vlastní zkušenosti vím, že na konci plenkování se vám může až polovina z investice do látkovek vrátit. To když výbavu prodáte na internetovém bazaru. Druhou možností je, že zde plenky naopak nakoupíte. Plenky z druhé ruky ovšem méně sají, jsou hrubší a mohou mít estetické vady. Poslední variantou úspor je možnost použití plenek na své další dítě.

 

Dlužno dodat, že výše uvedené kalkulace zcela postrádají platnost, pokud látkovkám propadnete a bude chtít vyzkoušet každou novinku. Opravdové pleny, jak se jim často říká, už totiž dávno nejsou neforemným a nudným kusem látky. Existují i vyložené designové lahůdky, které si člověk pořídí, aby se mohl blísknout například v ordinaci dětského doktora.

A tip k této kapitolce na závěr: Rodina a blízcí vám budou chtít na miminko něco darovat, tak proč ne třeba příspěvek na jednu plenku.

Mýtus třetí: Látkové pleny vlastně nejsou ekologické.

 A co všechny ta voda a elektrická energie na praní? Je to vůbec ekologické? Ano! Stačí si představit, že pokud používáte na přebalení svého dítěte jednorázové pleny, pak za zmiňovaných 2,5 roku vyprodukujete více než 1 tunu problematického odpadu, který se buď spálí nebo uloží na skládku, kde vydrží až 200-400 let. Na skládku se musí dopravit. Navíc již při výrobě plen se spotřebuje velké množství vody [1]. Obec Ostopovice dokonce daruje při narození dítěte poloviční látkovou výbavičku. Je to součást jejich plánu na snížení odpadu obce o polovinu.

Mýtus třetí: Látkové pleny se ale přece musí vyvařovat a žehlit! 

Moderní pleny se vyvařovat nemusí, perou se při 60 stupních 0C. Vyvařovat je samozřejmě můžete, ale zrychlíte tak jejich opotřebení. K docílení hygienické čistoty stačí, abychom pleny před praním nejdříve vymáchali a nechali zcela uschnout.

Plenky se také nemusí prát samotně, můžete je vyprat spolu s ostatním prádlem, jen nejdříve zapnete program máchání a po skončení přidáte další prádlo.

Moderní tvarované pleny ani žehlit nemusíte. Dokonce i čtvercové pleny se nežehlí, pokud je při věšení složíte. Výjimkou je šestinedělí, v něm se obecně doporučuje čtvercovky žehlit.

Mýtus čtvrtý: Látkové pleny nejsou pro dítě zdravé.

Problémem, který nás možná v budoucnu čeká v souvislosti s používáním jednorázových plen, může být neplodnost u chlapců v dospělém věku právě díky přehřívání varlat v jednorázových plenách. Je dokázáno, že v jednorázové pleně je teplota o 1-2 stupně vyšší než v bavlněné. Němečtí vědci z kliniky dětské endokrinologie v Kielu již provedli některé pilotní studie, jejichž výsledky jsou velmi znepokojivé [2].

Pokud dnes přijdete s miminkem na kontrolu k ortopedovi, téměř automaticky vám doporučí přidávat látkovou plenu na jednorázovou. Je všeobecně známo, že širší balení do látkových plen má pozitivní vliv na správný vývoj kyčlí.

Posledním rizikem mohou být chemické látky v jednorázových plenách. Pokud používáte jednorázové pleny, poohlédněte se po těch ekologických.

 

Snad máte nyní o látkových plenách více informací, které vám pomohou v rozhodování. V dalším díle přineseme ucelený přehled druhů plenek, které můžete svému miminku pořídit. Chybět nebudou ani cenová srovnání.

 

 

sdílet
 

 

Seriál pro vás píše Zuzana Čítková

převzato z http://www.bio-info.cz/zijte-bio/dil-prvni-vyvracime-myty-o-latkovych-plenach

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Pouzivanim nasich sluzeb vyjadrujete souhlas s pouzivanim souboru cookie a také udělujete souhlas využití osobních údajů pro účely marketingu.   Další informace