Počet položek: 0 0,- Kč

Péče o pleny

Péče o moderní látkové pleny je velice snadná! Budete příjemně překvapeni:-).

Jak o pleny a plenkové kalhotky správně pečovat?

Péče o moderní látkové pleny je velice snadná! Budete příjemně překvapeni:-).

Skladování použitých plen

Použité látkové pleny lze skladovat dvojím způsobem:

  • nasucho

počůrané plenky jednoduše vhodíme do kbelíku, ideálně s víčkem (k dostání jsou speciální koše na pleny, stejnou službu však udělá i kyblík od Primalexu apod), Pokud je plenka od stolice, odstraníme hrubé nečistoty, zde je k nezaplacení separační plenka, která zachytí tuhou část a jednoduše ji lze spláchnout do odpadu i s obsahem či vyhodit do koše, látková plena pak zůstává jen minimálně znečištěna. Jestliže separační plena nezachytí vše, či ji nepoužijete, stačí z plenky stáhnout nečistoty do WC pomocí obyčejné kuchyňské stěrky, kterou používáme jen k tomuto účelu :-). Samotnou znečištěnou plenku snadno přepereme v chladnější vodě s jádrovým, nebo žlučovým mýdlem, vyždímáme a uložíme do kbelíku s ostatními plenkami. Takto skladované plenky pereme nejlépe obden.

  • namokro

opět plenky ukládáme do kbelíku, tentokrát ale naplněného vodou s přídavkem octa, který má desinfekční a protipachové účinky. Pro větší desinfekci je možné přidat pár kapek esenciálního oleje, např. tea tree či levandule.  Voda se však musí často měnit, zejména v létě. 

  • Pro skladování plen je praktickým pomocníkem síťka na prádlo vložená do kbelíku, plenky pak vyjmeme i se síťkou všechny najednou a vložíme rovnou do bubnu pračky.

 Praní plen 

  • Plenky není třeba vyvářet, perou se většinou na 60 stupňů.
  • Skvrny od stolice odstraníte pomocí žlučového mýdla (seženete běžně v drogerii, např. v DMku).
  • Doporučujeme věnovat péči volbě pracího prostředku, idéální jsou šetrné prostředky, vhodné pro miminka či doma vyrobený mýdlový sliz (pouze na bavlněné pleny !!!!). 
  • Nepoužíváme aviváž, protože ta snižuje savost pleny!  Místo aviváže pro zjemnění prádla používáme ocet (nejen prádlo krásně změkčí ale i dezinkikuje), do kterého pro provonění prádla přidáme pár kapek Vašeho oblíbeného esenciálního vonného (k plenám se doporučuje například levandule, která krásně voní a navíc má dezinfekční vlastnosti).
  • Nepoužíváme agresivní – chlórové bělící prostředky. Nejlepším lékem na případné zbytkové skvrny je sluníčko:-).
  • Moderní látkové pleny není potřeba žehlit. Plenu stačí přeložit a uložit:-). Svrchní kalhotky není nutné prát po každém použití (důležité je nechat kalhotky po použití vyschnout).

 Pokud má plenka zapínání na suchý zip, uzavřete jej, aby se plenka při praní nezatrhávala. Případnému zatrhávání od velcra lze také předejít používáním síťky na praní.

  • Mrkající Tipy od látkujících maminek:
    • Tipy na prací prostředky:    eko prostředky: Ulrich prací gel, DenkMit Ultrasensitive (DM drogerie), z dikuzí hojně používaný Persil Sensitive, Batole,
    • Tip jak prát: prát pleny lze buď samostatně, podle našich zkušeností zhruba jednou za tři dny vyjde množství cca na jednu pračku.
    • nebo tato zkušenost: „Pereme pleny s ostatním prádlem a to tak, že prvně samotné pleny pustím na krátký program máchání kdy do bubnu dám prací prášek, účinek lze zvýraznit trochou prací sody. Necháme dojet prací cyklus do konce, Poté přidávám ostatní prádlo, které lze prát na 60C, například ručníky, ložní prádlo apod a peru na běžný program.  

 Sušení plen

Ideální je sušení plen venku na slunci, schnou rychleji a sluníčko je krásně vybělí. Pokud to není možné sušíme jako ostatní prádlo, pouze nedoporučujeme sušit plenky na topení, takto tvrdnou.  Lze použít i sušičku na jemný program.

Žehlení plen

Lze doporučit pouze v šestinedělí. Později není vůbec nutností. Některé plenky se naopak ani žehlit nesmějí. DRŽTE SE POKYNŮ NA ETIKETĚ.

Lze si péči o pleny usnadnit?

Ano. Jistý komfort navíc a snadnější údržbu plen Vám zajistí separační plenky. Separační plena je teňoučká vrstva vyrobená z celulozy či viskozy, která jednak zachytí kakání miminka a navíc je savá a odvádí vlhkost směrem dovnitř do kalhotkové pleny, takže poskytne Vašemu děťátku větší pocit sucha. Separační pleny oceníte především u novorozenců a miminek s řídkou stolicí. Separační plenka tedy udrží zadeček v suchu a zachytí stolici. Pokud je při přebalování miminko pouze počůrané, lze separační plenu vyprat bežným způsobem s látkovýma plenama, pokud je dítě pokakané, separační plena se i s obsahem spláchne do záchodu.
 

A jak je to s teplotou praní u plen vše v jedno,?

Vyjádření od výrobců AIO Little Lamb a Baba+Boo a dle našich zkušeností s praním 

Doporučená teplota praní 30 / 40 °C  je z důvodu zajištění dlouhé životnosti, aby mohly být jednovelikostní  plenky používány až  po dobu 3 let.

To je velká četnost praní - více než 500 v případě, že perete každý druhý den). A to je pořádný záběr pro jakýkoli oděv, aby vydržel!

PUL (laminovaná tkanina) nemá rád vysoké teploty, a čím nižší teplota bude, tím delší bude jeho životnost.

Mnoho rodičů si zvolilo  prát na 60 stupňů a i tak jsme neměli žádné informace o případných problémech při jejich používání. Na druhou stranu ale chápou, že praní nad teplotu doporučenou je na jejich vlastní riziko a nepožadují pak záruku na 3-letou životnost.

Teplota praní a bakterie

Co se týká teploty a ničení bakterií, tak odborníci uvádějí, že většina bakterií  je odstraněna v průběhu pracího procesu. Čím větší je pohyb vody v pračce, tím více se plenky propláchnou. Dále  uvádí, že více než 90% bakterií se odvádí samotným praním, bez ohledu na teplotu.

Prát na 60 °C není problém.

Pokud se tak rozhodnete, je potřeba si pouze uvědomit, že se tím zkrátí životnost plenkových kalhotek a nemusí už vydržet na 2. dítě.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Pouzivanim nasich sluzeb vyjadrujete souhlas s pouzivanim souboru cookie a také udělujete souhlas využití osobních údajů pro účely marketingu.   Další informace